Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Metodologia prin care ANAF distribuie sumele plătite de contribuabili în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale este reglementata de Ordinul nr. 1.613 din 28 iunie 2018.
Obligațiile fiscale datorate de societati se plătesc în contul unic de disponibil 55.03 „Sume încasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în curs de distribuire“, denumit în continuare contul unic, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor.
Prin excepție, impozitul pe venitul din salarii datorat de sediile secundare se virează în contul unic, deschis pe codul de identificare fiscală al sediilor secundare la unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul care le-a înființat.
Sumele plătite de către contribuabili în contul unic se distribuie distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporțional cu sumele datorate cu anumite exceptii. Mai departe, sumele respective se distribuie în cadrul fiecărui buget sau fond de către organul fiscal competent, în ordinea prevăzută la art. 163 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, după cum urmează:
a) pentru toate impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă;
b) pentru toate celelalte obligații fiscale principale;
c) pentru obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor prevăzute la lit. a) și b).
În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligațiile fiscale datorate uneia dintre categoriile prevăzute anterior, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporțional cu obligațiile fiscale datorate.
După efectuarea distribuirii organul fiscal competent efectuează stingerea obligațiilor fiscale ale contribuabilului potrivit prevederilor art. 165 alin. (1) și (3) din Codul de procedură fiscală și înștiințează contribuabilul despre modul în care s-a efectuat stingerea cu cel puțin 5 zile înainte de următorul termen de plată a obligațiilor fiscale, dacă acesta a optat pentru a fi înștiințat.
În situația în care, după efectuarea operațiunilor de distribuire și de stingere, în contul unic mai rămân sume nedistribuite, acestea se distribuie de organul fiscal competent, în ultima zi lucrătoare a lunii, în conturile 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire“, 22.A.47.02.00 „Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat, încasate în contul unic, în curs de distribuire“ și 26.A.47.05.00 „Venituri ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, încasate în contul unic, în curs de distribuire“. Distribuirea aceasta se efectuează proporțional cu ponderea veniturilor prevăzute în legile bugetare anuale pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate plătite în contul unic în totalul veniturilor bugetare care se plătesc în contul unic prevăzute în legile bugetare anuale. Ponderea se stabilește de către Ministerul Finanțelor Publice pe baza informațiilor privind veniturile furnizate de Direcția de politici și analiza macroeconomică și se comunică de către Direcția generală de legislație Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile, anual, către Centrul Național pentru Informații Financiare, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legilor bugetare anuale. Distribuirea sumelor se efectuează în ordinea vechimii plăților la data înregistrării de obligații fiscale față de bugetele respective, potrivit regulilor de distribuire a sumelor plătite în contul unic.
În primele 10 zile ale lunii următoare celei în care s-a efectuat plata obligațiilor fiscale, sumele rămase nedistribuite în conturile în conturile 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire“, 22.A.47.02.00 „Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat, încasate în contul unic, în curs de distribuire“ și 26.A.47.05.00 „Venituri ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, încasate în contul unic, în curs de distribuire“ se sting prin compensare obligațiile fiscale datorate celorlalte bugete, în mod proporțional.
Data stingerii obligațiilor fiscale prin compensare este data la care creanțele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide și exigibile.
Constatarea compensării de către organul fiscal competent poate fi efectuată și în mod automat, prin intermediul aplicației informatice de administrare a creanțelor fiscale, ulterior operațiunii de distribuire a sumelor plătite în contul unic.
Constatarea compensării se efectuează pe baza formularului „Decizia privind compensarea obligațiilor fiscale“, care se comunică contribuabilului în termen de 7 zile de la data efectuării operațiunii.
Sumele rămase nedistribuite în conturile 20.A.47.01.00 „Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire“, 22.A.47.02.00 „Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat, încasate în contul unic, în curs de distribuire“ și 26.A.47.05.00 „Venituri ale bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, încasate în contul unic, în curs de distribuire“, după data constatării de către organul fiscal competent a eventualelor compensări, se restituie la cerere, în condițiile prevăzute de art. 168 din Codul de procedură fiscală.
Mai precis, articolul 168 din Codul de procedura fiscala prevede ca se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată. In situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.